L'ARTICLE DEL MES

Curs 2024-25

Setembre 2024

Xarxa Internacional de Ciutats d'Aprenentatge

Rosa Ma. Falgàs Casanovas

Presidenta d'ACEFIR (Associació Catalana per a l'Educació, la Formació i la Recerca)

La UNESCO defineix una ciutat d'aprenentatge com la que mobilitza de manera efectiva els seus recursos, en tots els sectors, per la promoció d'un aprenentatge inclusiu des de la formació bàsica a la superior, revitalitza l'aprenentatge en les famílies i les comunitats, facilita l'aprenentatge per i en el lloc de treball, amplia l'ús de les tecnologies de l'aprenentatge, millora la qualitat i l'excel·lència en l'aprenentatge i fomenta una cultura d'aprenentatge al llarg de la vida. Seguint aquestes pautes, la ciutat millora l'empoderament individual i la inclusió social, el desenvolupament econòmic i la prosperitat cultural, i el desenvolupament sostenible.

Les ciutats d'aprenentatge promouen entorns verds i saludables, s'esforcen per aconseguir l'equitat i la inclusió i donen suport al treball digne i l'esperit emprenedor. Per tant, són motors clau de la sostenibilitat a nivell local, tant a les zones urbanes com a les rurals.

La Xarxa Internacional de Ciutats d'Aprenentatge consta de 356 ciutats de 79 països, quatre són de l'Estat espanyol: Viladecans, L'Alcora (Castelló de la Plana), Girona i Cerdanyola del Vallès. Girona va entrar-hi el 2022, complementant així la seva tasca com a membre de la Xarxa de Ciutats Educadores iniciada el 1990.

El 1997, sent F. Mayor Zaragoza DG de la UNESCO, en el marc de la V Conferència Internacional d'Educació es va aprovar el concepte "aprendre al llarg de la vida". El 2023, a Marraqueix, dins la VII Conferència es va acordar la importància de formar les persones en pensament crític. En una societat aclaparada per la informació, cal que aprenguem a destriar el gra de la palla. Aquesta tasca és possible incidint en els diferents àmbits d'aprenentatge: formals o reglats, no formals o ocupacionals i informals o culturals. Els espais on podem portar-la a terme són molt variats: des del centres d'ensenyament reglats fins als àmbits del món associatiu.

Totes les persones aprenem al llarg de la vida, però el més important és poder aprendre allò que ens interessa i/o el que necessitem, no el que els altres volen i els interessa que aprenguem. Hem de poder decidir per nosaltres mateixos, per aquest motiu és tan important la formació en pensament crític.

Aprendre i gaudir, individualment i col·lectiva, aquest és l'objectiu. Des d'ACEFIR juntament amb Amics de la UNESCO de Girona i altres entitats i associacions, treballem perquè Girona sigui una veritable Ciutat d'Aprenentatge.

https://www.uil.unesco.org/es/learning-cities